Please wait..
Busy loader

Nyheter > Så funkar truppgymnastik


Så funkar truppgymnastik

Truppgymnastik – gymnastikens ”freestyle” – är Sveriges största gymnastikdisciplin med nära 21 000 tävlingslicensierade gymnaster.

Truppgymnastiken är fortfarande ung, de första officiella tävlingarna hölls först år 1980, och växer stadigt med tusentals utövare varje år. Sverige, Danmark och Island tillhör toppnationerna. Sverige representerades för första gången av landslag under EM 2012.

Tid och plats
Fredagen den 5 juli och lördagen den 6 juli.
Final herrar och mixed den 6 juli med start 17.00. Damfinalen startar 20.00.

Klasser och grenar
Herr, dam och mixed tävlar i grenarna fristående, tumbling och trampett.

Så fungerar det
I fristående gör laget gymnastiska rörelser till musik i ett program som pågår i mellan två och en halv och tre minuter. Antalet gymnaster som genomför fristående är valfritt, men alla gymnaster som ska delta på tumbling och trampett måste även vara med i fristående. Ett friståendegolv mäter 14 x 20 meter.
I tumbling och trampett handlar det om svindlande volter i hög hastighet. I tumbling genomför sex gymnaster tre voltserier av olika svårighetsgrad på ett golv med lite svikt i. Golvet är två meter brett och15 meter långt. I trampett ska sex gymnaster visa upp tre olika volter på trampett med eller utan hoppbord, allt till häftig musik framför fullsatta läktare. Domarna bedömer svårighetsgrad, komposition och utförande.

Visste du att...
... 9 lag tävlar i årets SM. Fyra herrlag, fyra mixedlag och elva damlag.
... i trampett kan de skickligaste gymnasterna göra mycket avancerade volter, till exempel trippla volter med två och en halv skruv.
... i trampett snurrar de bästa gymnasterna sina volter med tyngdpunkten runt fem meter över golvet.
... sista steget in till trampetten är ungefär tre och en halv meter långt för en manlig gymnast.
... genomsnittshastigheten i ansatsen för en manlig gymnast är cirka 8,5 meter/sekund, det motsvarar Moa Hjelmers hastighet när hon satte årsbästa 2012.
... en gymnast som väger runt 60 kg kan väga så mycket som 1 800 kg när trampetten är nertryckt som mest, det motsvarar vikten av en normalstor flodhäst.
... vid EM i Danmark 2012 var Sveriges herrlag snubblande nära att ta guldet framför Danmark. DR:s (Danmarks Radios) TV-kommentatorer hade redan konstaterat att segern var Sveriges när Danmark slog till med en kanonserie i tumbling och vann med sex futtiga tiondelar.
... SM är i år en uttagningstävling till att representera Sverige på de Nordiska Mästerskapen i Island i höst.
... i både herr- och damklassen brukar SM-striden ofta utkämpas mellan Stockholm och Skåne.
... internationellt kallas truppgymnastik för TeamGym.

Kolla för gymnastikdräkter här

« arkiv

« tillbaka

0 / kr 0,00